Klassiskt pizzarecept från Toscana
Klassiskt pizzarecept från Toscana
Ingredienser för pizzadeg:
400 gram vetemjöl
30 gram jäst
1 nypa salt
1 tesked olja
Ljummet vatten
Blir deg till fyra småpizzor, två lagom eller en stor.
Mät upp 400 gram vetemjöl
Lös upp jäst i en bunke med lite varmt vatten(ca ½dL). Tillsätt olja, några matskedar mjöl och börja snabbt att blanda detta till en boll. Låt bollen jäsa i en halvtimma. På en plan yta gör du en vulkan (tänk Vesuvius) av mjölet och på toppen lägger du salt och jästbollen (tänk lava). Börja arbeta in mjölet i bollen och tillsätt ljummet vatten efter hand tills du har en elastisk smidig deg. Låt degen resa sig i en skål täckt med handduk under ca. 45 minuter.
Detta är grundreceptet från vilket du kan göra antingen Focaccia, tillsätta lök och tomat och få en Marinara, lägga till mozarella och tomat och få en Margherita eller med tomat, mozzarella, anjovis, capris och oregano och få en Napolitana och så vidare…
Recept från Zá Zá’s Trattoria Florens via Mats
***** buon appetito*****